Op deze pagina lees je de ervaringen van (oud) trainees die bij onze organisatie werken.
Matthijs
Ik ben Matthijs, in januari 2023 gestart als junior procesmanager Versnelling Woningbouw. Wat ik mooi vind aan werken bij de provincie is dat ik elke dag mijn best kan doen om de maatschappij te helpen. We weten allemaal dat het woningtekort momenteel een groot probleem is. Door vanuit de provincie te helpen waar dat kan probeer ik mijn steentje bij te dragen aan deze uitdaging binnen de provincie. Bijvoorbeeld door subsidies te verlenen om extra capaciteit in te huren maar ook door evenementen en kennissessies te organiseren om de stakeholders bij elkaar te brengen. Het traineeship bevalt me tot nu toe erg goed. Het biedt een mooie kans om naast de eerste stappen in je carrière te werken aan je persoonlijke ontwikkeling door middel van de trainingen.
Het leukste aan het traineeship vind ik de groep medetrainees. Het is erg gezellig om in een groep te zitten met anderen die in dezelfde levensfase zitten. Doordat je met elkaar werkt aan persoonlijke ontwikkeling leer je elkaar goed kennen. Daarnaast doen we veel naast het werk, zoals borrels en uitjes. Hierdoor ontstaan hechte vriendschappen.
Het afgelopen half jaar hebben we in traineegroepjes aan een opdracht gewerkt. Zo heb ik met zeven andere trainees onderzoek gedaan naar het participatie-instrument burgerberaden. Hiervoor hebben we gesprekken gevoerd met collega’s, andere provincies, gemeenten en deelnemers van burgerberaden. Uiteindelijk hebben we ons resultaat gepresenteerd aan de directie en de gedeputeerde staten. Hier is vanuit alle hoeken positief op gereageerd en de organisatie gaat onze adviezen gebruiken. Het traineeship is een hele mooie manier om aan je carrière te beginnen. Naast het inhoudelijke werk leer je namelijk veel over jezelf. Daarnaast is het ook nog eens erg gezellig om twee jaar lang bijna elke vrijdag met een groep mede-trainees door te brengen!
Casper
Ik ben Casper, trainee watermanagement sinds januari 2023. Ik houd me vooral bezig met projecten gerelateerd aan drinkwater. Mijn werkzaamheden focussen zich op het veiligstellen van voldoende drinkwater in de toekomst, het hergebruik van water en waterbesparing. In het begin heb ik een half jaar gedetacheerd gezeten bij Vitens, ik ben trots op de bijdrage die ik geleverd hebt aan het meerjarengebiedsplan (middellange termijnstrategie).
Het traineeship is een hele leuke manier om te starten met werken. De provincie is een maatschappelijke organisatie met impact en een fijne open sfeer. Je krijgt goede begeleiding en bent onderdeel van een gezellige groep die in dezelfde fase zit en vaak samen optrekt. Samen hebben we afgelopen half jaar een mooi project gedaan over burgerberaden. Daarnaast zijn de trainingen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling heel interessant en ook handig in mijn dagelijks leven.
Ik ben Jannah, na het afronden van mijn master Sustainable Development, in januari 2023 gestart als trainee Watermanagement. Ik word erg enthousiast van de verantwoordelijkheden die ik heb in mijn werk en dat ik de kans krijg iets bij te dragen aan de maatschappij. De provincie Utrecht is een heel interessante laag van de overheid voor mensen die graag dicht op de individuele burger willen focussen, zonder dat je direct in de uitvoering terecht komt. En vanuit Europees perspectief is het ook super interessant, omdat regionale overheden het overgrote deel van Europese wetgeving uitvoeren.
Ik ben het meest trots op het Nationaal Congres Klimaatadaptatie dat op 17 juni 2024 plaatsvond, waarvan ik vanuit de provincie de projectleider was. Deze rol was erg ambitieus voor iemand met mijn ervaring. Ik ben heel erg blij dat ik het vertrouwen heb gekregen om deze rol te vervullen en het ook gelukt is om een succesvol congres met meer dan 1000 aanmeldingen te organiseren.
Een van de grootste pluspunten van het traineeship vind ik de ontwikkelingsmogelijkheden. Zo hebben de coördinatoren al enkele keren momenten georganiseerd waar je jezelf als trainee kunt presenteren tegenover het Directie Team of zelfs tegenover het college (Gedeputeerden en Commissaris van de Koning). De provincie is daarnaast ook een hele goede werkgever. In het bijzonder vind ik het oog voor het (mentale) welzijn van collega’s een heel fijn aspect van de organisatie.
Eigen initiatief wordt ontzettend aangemoedigd. Zo heb ik samen met twee collega’s een activiteitencommissie opgezet, en heb ik het voortouw genomen om een Intervisie-groep van trainees op te starten. Als trainee bouw je een breed netwerk op. De mensen die ik via het programma heb leren kennen vind ik stuk voor stuk geweldig en zie ik vaak op werk en ook in mijn privéleven (beachvolleybal, kookclubje, borrelen, feestjes, voetbal).
Ik ben Charlotte. Na het afronden van mijn mbo, hbo en master binnen de culturele en creatieve sector, ben ik sinds januari 2023 trainee in de rol van projectleider bij de Hollandse Waterlinies en nu ook als beleidsmedewerker bij Erfgoed. De afwisseling tussen eigen werkzaamheden en trainingen is erg prettig, net zoals het gezamenlijk starten in een groep, waarbij we vergelijkbare uitdagingen tegenkwamen en elkaar goed konden helpen. De begeleiding binnen het traineeship is super georganiseerd. Je krijgt bijvoorbeeld een buddy toegewezen, meestal een oud-trainee, waarbij je terechtkunt met al je vragen en die je helpt bij het inwerken.
Ik vind het waardevol om steeds met nieuwe onderwerpen in aanraking te komen en zo mijn horizon te verbreden. Soms wordt de overheid gezien als een plek waar verandering langzaam op gang komt, maar dat herken ik hier zeker niet! Het verbaast me nog elke dag hoeveel ruimte er is voor eigen inbreng en hoe je daarmee daadwerkelijk een maatschappelijke impact maakt.
Ik werk voornamelijk aan projecten om erfgoed toegankelijk en zichtbaarder te maken en de unieke verhalen ervan te delen. Ik ben trots dat ik via mijn werk bij de Hollandse Waterlinies de muurschilderingen op de forten, gemaakt door gemobiliseerde soldaten, meer onder de aandacht heb kunnen brengen. Ik houd mezelf bezig met inventariseren, het zorgvuldig behouden en het beleefbaar maken van deze kwetsbare tekeningen. Het is een omvangrijk project waar ik met veel plezier aan werk. Het voelt goed dat mijn frisse kijk als jonge medewerker wordt gewaardeerd en serieus genomen.
Ik ben Anna, na het afronden van mijn studie Economie ben ik in januari 2023 gestart als trainee. De provincie Utrecht is een organisatie die in beweging is, met veel mogelijkheden en die werkt aan hele interessante en belangrijke transities. Ik ervaar het traineeship als een hele mooie afwisseling tussen meewerken en trainingen.
Afgelopen halfjaar ben ik gedetacheerd geweest bij UtrechtInc, de startup incubator van de Universiteit Utrecht. Hier heb ik me ingezet om het ondernemersklimaat in de regio Utrecht diverser te maken. Nu ben ik weer terug bij team economie. Daar houd ik me vooral bezig met circulaire economie en ruimtelijke economie. Het is enorm tof om mee te denken en te werken aan grote transities! Terugblikkend op mijn eerste 1,5 jaar traineeship ben ik het meest trots op mijn werkzaamheden binnen het thema ‘organisatiegraad op bedrijventerreinen’. Dit houdt in dat bedrijven zich officieel verenigen op bedrijventerreinen om gezamenlijk aan de slag te gaan met vergroening en verduurzaming. Hiervoor heb ik onder andere een grote bijeenkomst georganiseerd voor gemeenteambtenaren en ondernemers om ze te informeren over de mogelijkheden en hebben wij aanjagers ingezet om aan de slag te gaan met organisatiegraad op bedrijventerreinen.
Iedere vrijdag hebben we traineedag met trainingen. Zo leer ik mijn medetrainees goed kennen, wat integraal werken stimuleert. Er wordt altijd met je meegedacht over je leerdoelen en waarin jij je nog wilt ontwikkelen. Het traineeship is een hele fijne start van je carrière waarbij er echt meegedacht wordt waar je goed past en waar jouw talenten goed tot zijn recht komen. Ik vind het fijn om te werken bij een organisatie die maatschappelijke impact maakt.
Ik ben Mohamed Moussa, op 1 februari 2020 gestart als trainee en nu, na mijn traineeship, werkzaam als Beleidsmedewerker Mobiliteit bij de provincie. Het traineeship was een leuke en waardevolle manier om kennis te maken met de organisatie. Het heeft mij de mogelijkheid gegeven om nieuwe mensen te leren kennen en van ze te leren. Mijn passie is gekoppeld aan de prachtige provincie Utrecht. Met 26 gemeenten, mooi bosgebied en prachtige steden. Het is elke dag mijn streven om dit steeds beter te maken. Mijn werk is uitdagend en het team is leuk. Hierdoor zit ik lekker in mijn fel en kan ik mijzelf volledig inzetten.
Het traineeship is een goede leeromgeving en daagt je uit om het beste uit jezelf te halen. Samen met jouw medetrainees krijg je iedere vrijdag trainingen en doe je groepsopdrachten, waardoor je jezelf ontwikkelt en veel samenwerkt. Het is een leuke manier van interactie en zorgt voor verbroedering. Ook na afronding van het traineeship spreken we elkaar nog regelmatig en organiseren we borrels en andere informele meetings.
Als beleidsmedewerker ben je verantwoordelijk voor de praktische (beleids-)advisering en -uitvoering op het gebied van mobiliteit binnen de provincie Utrecht. Vanuit verschillende aandachtsgebieden kijk ik naar mobiliteitsvraagstukken om te komen tot een volledig advies. Denk aan fiets, bereikbaarheid, openbaar vervoer, knooppunten, duurzame mobiliteit en regionale samenwerking. Het doel is om de provincie Utrecht bereikbaar en aantrekkelijk te houden op het gebied van mobiliteiten en klaar te stomen voor de verschillende uitdagingen die de toekomst brengt.
Ik ben Wouter Slob, na mijn master Innovation Sciences ben ik op 1 september 2021 gestart als trainee Slimme Mobiliteit bij de Provincie. Het traineeship is een geweldige start van je loopbaan en is een fijne manier om de overgang te maken van student naar werknemer. Je krijgt direct verantwoordelijkheden binnen je eigen team en er wordt gezocht naar projecten waar jij zelf enthousiast van wordt. Daarnaast start je met een groep leeftijdsgenoten die in dezelfde fase zitten. Als trainee word je goed begeleid door collega’s binnen je team, en daarbuiten volg je trainingen waarbij je op zoek gaat naar je eigen talent en hoe je dat in kan zetten.
Wat me vooral bij is gebleven van het selectieproces is dat ik elke ronde steeds gemotiveerder werd om voor de provincie aan de slag te gaan. De opdrachten zette me actief aan het denken over waarom ik specifiek bij de provincie en de bijbehorende afdeling wilde werken. Het ontmoeten van ervaren en gedreven collega’s, maar ook externe partijen waar je als trainee veel mee te maken krijgt zorgen ervoor dat ik vol enthousiasme naar mijn werk ga. De complexiteit van de opgaven is inspirerend en je hebt echt het gevoel dat je iets bijdraagt aan de regio.
Samen met mijn collega’s werken we bij Slimme Mobiliteit aan een optimale bereikbaarheid van de hele provincie op een zo duurzaam en veilig mogelijke manier. Aangezien de provincie Utrecht enorm aan het groeien is en het steeds drukker gaat worden op de weg, zetten we in op alternatieve vervoerswijzen en proberen we deze zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Denk hierbij aan de fiets en het openbaar vervoer, maar ook deelmobiliteit. Daarnaast werken we met gemeenten en Rijkswaterstaat samen en maken we afspraken hoe we omgaan met verkeersdrukte, in het bijzonder bij evenementen en wegwerkzaamheden. Om de bereikbaarheid van de gehele provincie te borgen is samenwerking een must!
Ik ben Pien van Loenen en na mijn studie Staats- en Bestuursrecht ben ik op 1 september 2021 gestart als trainee Juridisch beleidsmedewerker natuur bij de provincie Utrecht. Het sollicitatieproces lijkt vooraf best intensief, vanwege de verschillende onderdelen die je moet doorlopen. Maar het zijn kleine opdrachten en gesprekken en dat maakt het eigenlijk erg laagdrempelig. Dit heb ik als heel prettig ervaren. Eind juni hadden we onze laatste training persoonlijke ontwikkeling van dit eerste jaar, waarbij we terugkeken op afgelopen jaar, dat echt voorbij is gevlogen. Tijdens het proces heb je het niet zo door, maar als je dan terugblikt, besef je pas hoeveel we allemaal gedaan en geleerd hebben.
Op dit moment werk ik voor het team Natuur & Landbouw (NEL) en ben ik gestart met een inventarisatie van het huidige natuurbeleid (dat gaat over planten, dieren, maar ook bomen en natuurgebieden). Om vervolgens te kijken hoe dit straks onder de Omgevingswet wordt ingericht. Het doel is om een nieuw werkbaar kader voor het natuurbeleid te realiseren voor de collega’s.
Ik ben heel blij dat ik via het traineeship bij de provincie Utrecht ben ingestroomd. Aangezien mijn huidige werkzaamheden binnen team NEL zich vooral richten op één opdracht, vind ik het prettig dat het traineeship mij meer samenwerking en een brede blik op de organisatie biedt. De cultuur binnen de provincie is gezellig, collega’s zijn heel gemotiveerd en een mix van jong en oud. De collega’s bij NEL zijn erg betrokken en willen echt verandering maken en de biodiversiteitscrisis een halt toe roepen. Iedereen staat open voor samenwerking.
Ik ben Samra Sabljic en ik ben in februari 2020, na mijn studie Industrieel Ontwerpen, begonnen als trainee. Na afronding van mijn traineeship werk ik nog steeds in hetzelfde team van de Hollandse Waterlinies als projectleider en ontwerper. Ik werk dagelijks aan opgaven in de fysieke leefomgeving die over ons allemaal gaan. Ik hoop iets toe te voegen in het proces om onze leefomgeving mooier, beter en duurzamer te maken. Dat is waar ik ontwerper voor ben geworden. Trots ben ik op de beschilderde groepsschuilplaats bij fort de Gagel, dit was één van mijn eerste projecten. Ga er ook eens langs!
De afwisseling tussen projecten maakt het werk leuk en het maatschappelijke karakter van ons werk zorgt ervoor dat je het idee hebt dat je iets goeds doet. Als trainee heb je een warme landing in de organisatie samen met jouw mede trainees. Elke week de vier dagen werken afsluiten met een leerzaam programma op vrijdag is mega waardevol. Zo kies je voor het trainee-project bijvoorbeeld zelf een topic die de organisatie verder helpt. Ik heb binnen twee jaar, ondanks corona en veel thuis werken, grote persoonlijke groei ervaren. Het traineeship was leuk en super leerzaam.
Ik ben Luuk Werff, op 1 september 2021, na het afronden van mijn studie Human Geography, gestart als trainee bij de provincie Utrecht. Bijna heel mijn leven woon ik al in de provincie Utrecht, hoe mooi is het dan dat ik mij nu, op het gebied van Sport en Recreatie, kan inzetten voor de provincie waarin ik ben opgegroeid. Ik krijg veel ruimte om mezelf te ontwikkelen, maar ook de organisatie te leren kennen. Deuren staan echt voor je open als trainee. Je kan gemakkelijk bestuurders benaderen, wordt letterlijk overal bij betrokken en leert veel mensen kennen. Daarnaast is het heel fijn dat je met een groep medestanders bent. Aan het begin van je carrière kan het best lastig zijn om je plek te vinden. Dan geeft de traineegroep veel steun.
Sinds september ben ik betrokken bij het Provinciaal Sportakkoord, dat zich richt op vier onderwerpen: inclusieve sport, duurzame sport, sporten in openbare ruimte en gezondheid en preventie. Het was een lang traject om een manier van samenwerken te vinden. In februari 2022 is het uiteindelijke akkoord ondertekend in het stadion van Utrecht door meer dan 55 partners, waaronder verschillende gemeentes, sportbonden en fondsen zoals het sport gehandicapten fonds. Dit gebeurde tijdens een leuke en interactieve sessie met verschillende gasten, geleid door oud-olympisch hockeyster Minke Booij. Een heel mooi project waaraan ik als trainee mijn bijdrage kon leveren.
Voor mij zijn collega’s heel belangrijk, hierdoor ga ik met plezier naar mijn werk. Uiteraard vind ik het werk zelf ook leuk! Het is afwisselend, je kan veel verschillende projecten naar je toe trekken en je hebt je zo nu en dan ook locatiebezoeken waardoor je echt de provincie leert kennen op een andere manier. Daarnaast is de traineegroep onwijs leuk en spreken, zien en lunchen wij veel met elkaar. Dat maakt zeker dat het werk leuker wordt.