EmailX( voorheen witter)FacebookLinkedIn


Veel gestelde vragen

 

Is het mogelijk om op meerdere traineeplekken te solliciteren?
Ja, dat kan. Jouw sollicitatie richt je wel specifiek op de traineeplek die jouw 1e voorkeur heeft. Vermeld in jouw motivatie naast deze 1e voorkeur ook een 2e of 3e voorkeur. De adviseurs beoordelen jouw cv in eerste instantie op de 1e voorkeur. Wanneer de adviseur meer aanknopingspunten ziet in jouw 2e of 3e voorkeur of een andere traineeplek, dan worden jouw cv en sollicitatie meegewogen voor die procedure.
Mocht je (nog) niet kunnen kiezen voor een thema of traineeplek, ook dan nodigen we je van harte uit om te reageren. Solliciteer dan op 1 van de thema’s en geef in het sollicitatieformulier aan dat je geen voorkeur hebt. Tijdens het selectieproces kijk je samen met de adviseur van Publiek Netwerk wat het beste past.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?
De selectieprocedure bestaat uit verschillende stappen. Publiek Netwerk verzorgt in opdracht van de provincie Utrecht de voorselectie, een groepsassessment en een capaciteitentest. Hier kunnen we al het volgende over zeggen:

  • Vóór 11 november 2024 ontvang je bericht over je sollicitatie en of je door bent naar de volgende selectieronde;
  • 11, 12 of 13 november: volgt een groepsassessment bij Publiek Netwerk in Haarlem;
  • Tussen 13 november en 6 december vindt een persoonlijk gesprek plaats met een adviseur van Publiek Netwerk;
  • Tussen 9 en 13 december: zijn de selectiegesprekken bij de provincie Utrecht;
  • Uiterlijk 13 december hoor jij of jij een van onze nieuwe trainees bent;
  • Op 16 december vindt het collectieve arbeidsvoorwaardengesprek plaats.

Op 3 februari 2025 start je als trainee, welkom!
 

Ik ben niet beschikbaar op een van de bovenstaande data. Wat nu?
De data die genoemd zijn in de tekst staan vast. Wel zijn we flexibel in de dagen dat je op gesprek kunt komen bij Publiek Netwerk en je hebt eventueel keuze in de dag waarop je op het online assessment verschijnt. De selectiegesprekken bij de provincie zijn tussen 9 en 13 december. De exacte datum is afhankelijk van de traineeplek. Dit gesprek is verplicht.

Hoe ziet het groepsassessment eruit?
Het groepsassessment “Aan de slag voor Utrecht” is in de vorm van een serious game. Er nemen   8 tot 10 kandidaten deel aan dit assessment. In een spelsituatie werk je aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf en diverse samenwerkingsopdrachten om de gevraagde competenties te toetsen. De selecteurs van Publiek Netwerk observeren tijdens dit assessment.

Moet ik de Nederlandse taal beheersen?
Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1-niveau.

Kom ik met mijn studie in aanmerking voor het traineeprogramma?
Het antwoord daarop is ja. Wij zijn op zoek naar trainees met brede en maatschappelijke interesse. Het belangrijkste is dat je hbo-of wo-afgestudeerd bent. Kijk per traineeplek naar de specifieke opleiding waar de voorkeur naar uitgaat, voor sommige startplekken is een specifieke studierichting een vereiste.

Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik toch solliciteren?
Je kan solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk 3 februari 2025 jouw diploma op zak te hebben.

Ik heb al een aantal jaren werkervaring, mag ik dan ook solliciteren?
Je mag maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben om deel te nemen aan ons traineeprogramma.


Er staat dat het een fulltime dienstverband is. Kan daarvan worden afgeweken?
Nee, met oog op het programma, dat een combinatie is van opdrachten en ontwikkeling, is een fulltime dienstverband een vaststaand gegeven tijdens jouw traineeship. Wij vinden flexibiliteit een belangrijk goed, en mocht je een parttime dienstverband wensen kun je dit na jouw traineeship altijd bespreekbaar maken.

Uit welke onderdelen bestaat het traineeprogramma?

  • Persoonlijke ontwikkeling;
  • Workshops gericht op de praktijk bij de provincie. O.a. politiek-bestuurlijke kennis en vaardigheden, projectmatig werken, omgevingsgericht werken, de omgevingswet, omgevingsgericht communiceren, inkoopprocedures, de begrotingscyclus, kennismaking met een aantal opgaven en projecten e.d.
  • Excursies: Tweede Kamer, IPO/VNG en de EU in Brussel;
  • Workshops gericht op vernieuwende werkmethoden zoals design thinking, werken in netwerken, kennismaking met de transities, participatie e.d.;
  • Het uitvoeren van een gezamenlijk traineeproject gericht op een strategisch thema van de provincie.

Heb ik zicht op een vaste baan na het afronden van het traineeprogramma?
Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de provincie Utrecht. Na afloop van het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een vast dienstverband.

Heeft de provincie een diversiteitsbeleid wat de aanname van trainees betreft?
Binnen de provincie is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Er wordt gestuurd op diversiteit en het is daarom ook ons streven om een divers team aan te stellen. Dit is echter geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt; wij selecteren op talent.

Heb je een andere vraag?
Staat jouw vraag over het selectieproces hier niet tussen? Mail dan naar trainees@publieknetwerk.nl en wij proberen je vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Heb je een vraag over het traineeprogramma?
Mail dan naar het team van het traineeprogamma: trainees@provincie-utrecht.nl

Direct naar