EmailTwitterFacebookLinkedIn

 

Is het mogelijk om op meerdere traineeplekken te solliciteren?

Ja dat kan. Je sollicitatie richt je wel specifiek op de traineeplek die je 1e voorkeur heeft. Vermeld in je motivatie naast je 1e voorkeur ook een 2e of 3e voorkeur. De adviseurs beoordelen je cv in eerste instantie op je 1e voorkeur. Wanneer de adviseur meer aanknopingspunten ziet in je 2e of 3e voorkeur of een andere traineeplek, dan worden je cv en sollicitatie meegewogen voor die procedure.
Mocht je (nog) niet kunnen kiezen voor een thema of traineeplek, ook dan nodigen we je van harte uit om te reageren. Solliciteer dan op 1 van de thema’s en geef in het sollicitatieformulier aan dat je geen voorkeur hebt. Tijdens het selectieproces kijk je samen met de adviseur van Publiek Netwerk wat het beste past.
 

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De selectieprocedure bestaat uit verschillende stappen. Publiek Netwerk verzorgt in opdracht van de provincie Utrecht de voorselectie, een groepsassessment en een drijfverentest. Hier kunnen we al het volgende over zeggen:

 • Vóór 4 oktober 2022 ontvang je bericht over je sollicitatie en of je door bent naar de volgende selectieronde;
 • 4, 5, 7, en 10 oktober: volgt een groepsassessment bij Publiek Netwerk in Haarlem;
 • Tussen 13 oktober en 4 november vindt een persoonlijk gesprek plaats met een adviseur van Publiek Netwerk;
 • Op 9,10 of 11 november: zijn de selectiegesprekken bij de provincie Utrecht;
 • Uiterlijk 15 november hoor jij of jij een van onze nieuwe trainees bent;
 • Op 21 november vindt het collectieve arbeidsvoorwaardengesprek plaats.

Op 16 januari 2023 start je als trainee, welkom!
 

Ik ben niet beschikbaar op een van de bovenstaande data. Wat nu?

De data die genoemd zijn in de tekst staan vast. We zijn wel flexibel in de dagen dat je op gesprek kunt komen bij Publiek Netwerk en je hebt eventueel keuze in de dag waarop je op het online assessment verschijnt. De selectiegesprekken bij de provincie zijn op 9, 10 en 11 november en afhankelijk van de traineeplek wanneer precies. Het gesprek is verplicht.


Hoe ziet het groepsassessment eruit?

Het groepsassessments duurt ongeveer 75 minuten en is online in een groep van 8 tot 10 kandidaten. In een spelsituatie werk je aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf en diverse samenwerkingsopdrachten om de gevraagde competenties te toetsen. De selecteurs van Publiek Netwerk observeren tijdens dit assessment.


Hoe wordt er tijdens de selectieprocedure rekening gehouden met het COVID virus?

We volgen de RIVM-richtlijnen nauwkeurig. De assessments, de interviews met Publiek Netwerk en de selectiegesprekken bij de provincie vinden online plaats.


Moet ik de Nederlandse taal beheersen?

Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1-niveau.


Kom ik met mijn studie in aanmerking voor het traineeprogramma?

Het antwoord daarop is ja. Wij zijn op zoek naar trainees met brede en maatschappelijke interesse. Het belangrijkste is dat je hbo-of wo-afgestudeerd bent. Kijk wel per traineeplek naar de specifieke opleiding waar de voorkeur naar uit gaat, voor sommige startplekken is een specifieke studierichting een vereiste.


Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik toch solliciteren?

Je kan solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk 1 februari 2023 je diploma op zak te hebben.


Ik heb al een aantal jaren werkervaring, mag ik dan ook solliciteren?

Je mag maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben om deel te mogen nemen aan ons traineeprogramma.


Er staat dat het een fulltime dienstverband is. Kan daarvan worden afgeweken?

Nee, met oog op het programma, dat een combinatie is van opdrachten en ontwikkeling, is een fulltime dienstverband een vaststaand gegeven tijdens jouw traineeship. Wij vinden flexibiliteit een belangrijk goed, en mocht je een parttime dienstverband wensen kun je dit na jouw traineeship altijd bespreekbaar maken.


Uit welke onderdelen bestaat het traineeprogramma?

 • Persoonlijke ontwikkeling;
 • Workshops gericht op de praktijk bij de provincie. O.a. politiek-bestuurlijke kennis en vaardigheden, projectmatig werken, omgevingsgericht werken, de omgevingswet, omgevingsgericht communiceren, inkoopprocedures, de begrotingscyclus, kennismaking met een aantal opgaven en projecten e.d.
 • Excursies: Tweede Kamer, IPO/VNG en de EU in Brussel;
 • Workshops gericht op vernieuwende werkmethoden zoals design thinking, Scrum, werken in netwerken, kennismaking met de transities, participatie e.d.;
 • Het uitvoeren van een gezamenlijk traineeproject gericht op een strategisch thema van de provincie.


Heb ik zicht op een vaste baan na het afronden van het traineeprogramma?

Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de provincie Utrecht. Na afloop van het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een vast dienstverband.


Heeft de provincie een diversiteitsbeleid wat de aanname van trainees betreft?

Binnen de provincie is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Er wordt gestuurd op diversiteit en het is daarom ook ons streven om een divers team aan te stellen. Dit is echter geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt; wij selecteren op talent.


Heb je een andere vraag?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail dan naar trainees@publieknetwerk.nl en wij proberen je vraag zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Direct naar