Minder regels, meer gemak en de buitenwereld die centraal staat. Met de komst van de Omgevingswet per 2023 wordt ook een andere mindset en manier van werken bij de provincie verwacht. Programmamanager Femke Lameris-Huis was de afgelopen jaren betrokken bij de implementatie van de Omgevingswet bij de provincie Utrecht en weet alles over de nieuwe uitdagingen en kansen.
Een nieuwe manier van werken
De nieuwe Omgevingswet gaat over alles in de fysieke leefomgeving. Denk aan de bodem, water, geur, natuur, gebouwen en wegen. Burgers die ideeën hebben voor het opzetten van een project of activiteit, hebben nu nog te maken met vele wetten en honderden regels. Dat gaat veranderen: de huidige wetten en regels worden gebundeld. “Voor mensen die bij de provincies en andere overheden werken, vraagt dit een nieuwe manier van werken. Voorheen dachten we meer vanuit de Provincie, maar nu willen we de buitenwereld centraal stellen. Daarvoor moeten we ons bewuster zijn van de vragen van initiatiefnemers en denken in mogelijkheden en kansen. We gaan daarom nog beter samenwerken met de andere overheden om tot een integrale benadering te komen. Voor een initiatiefnemer worden we immers gezien als één overheid. Ook binnen de provincie zelf zullen we meer grensoverstijgend gaan werken. Iedereen heeft veel passie en energie voor de eigen opgaven en de uitdaging is om te kijken hoe je de krachten kunt bundelen door je eigen, maar ook de andere opgaven voor ogen te houden. Het kan gebeuren dat doelen botsen. Als je in de provincie meer woningen wilt bouwen wilt en ook meer natuur, dan moeten collega’s die op die dossiers zitten echt met elkaar aan de slag om te kijken hoe provinciebreed het best mogelijke resultaat behaald kan worden voor beide doelen. Dit geldt ook voor samenwerkingen tussen de overheden. We werken aan opgaven en hebben verantwoordelijkheden die letterlijk en figuurlijk verder gaan dan de eigen grenzen.”
Puzzel, kansen en social skills
Dat overheden meer bewust zijn dat ze voor de buitenwereld werken en niet te ver af staan van de belevingswereld van de inwoners, vindt Femke echt belangrijk. “De overheid is geen eiland; we moeten streven naar samenwerking met inwoners om te zorgen dat de maatschappelijke energie goed ingezet wordt. Dat ik in de voorbereiding op de komst van de Omgevingswet daarop een bijdrage heb geleverd, vind ik fijn. Nu is het de taak aan andere huidige en nieuwe collega’s bij de provincie om echt te gaan werken met de Omgevingswet: mensen die houden van puzzelen met belangen, denken in kansen, mogelijkheden en goede sociale skills om samenwerkingen soepel te laten verlopen.”