EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

Herwin aan het woord

 “Ik vind het prettig om werk te doen met een idealistische insteek”

Beleid dat wegleest als proza. De eindredactie op interne of externe besluitvorming, daar houdt hij van. Herwin werkt als jurist aan de vergunningverlening rondom natuur en landschap. Als juridische duizendpoot staat hij midden in het landschap van de provincie Utrecht. En net zoals regelgeving en beleid blijft ook hij graag in beweging.

“Ik ben geen vogelaar of expert op gebied van natuur en landschap. Maar ik ben er wel ingerold en vind het prettig om werk te doen met een idealistische insteek. Dat geeft mij een heel goed gevoel. Ik haal er veel meer drive uit om iets te doen voor de publieke zaak dan werken vanuit winstoogmerk.”

 

Hoe ziet jouw werk eruit?

“Als jurist doe je de eindredactie op onze besluitvorming, dus je wordt ook betrokken bij de totstandkoming van zo’n besluit. Ik doe een juridische toets op onze beschikkingen met betrekking tot de Wet natuurbescherming en proviciale Omgevingsverordening. Dat zijn de ontheffingen, vergunningen, acceptaties van meldingen. Als de jurist het goedkeurt, kan het de deur uit. Maakt een partij bezwaar of gaat deze in beroep tegen het besluit, dan mogen wij dat schriftelijk en ter zitting verdedigen. Zelfs na twaalf jaar blijft het werk uitdagend en afwisselend, omdat wij zoveel onderwerpen behandelen. Regelgeving en beleid blijven gewoon heel erg in beweging.”

“Je bent nooit helemaal alleen jurist; mijn functie is dan ook bestuurlijk juridisch adviseur. Dus ook de gedeputeerde kan aankloppen voor advies. Wat dat betreft zijn wij als jurist ook wel een duizendpoot en dat vind ik heel leuk.”

“Het leuke aan ons team is ook dat wij met zijn allen in één team zitten. De afstand tot een jurist is bij veel organisaties groter, maar een jurist is ook gewoon een mens. Ik vind het bij ons heel fijn dat wij gewoon tussen de club zitten. Dat wij echte teamplayers zijn.”

Hoe is het om bij de provincie te werken?

"Ik kreeg bij de provincie vanaf het begin al heel veel vertrouwen. Heel veel vrijheid. Zeker als jonkie, toen ik net binnenkwam, dat was heel goed voor mijn zelfvertrouwen. En doorgroeimogelijkheden zijn er absoluut binnen onze organisatie. Als je aangeeft: ik ben toe aan een nieuwe uitdaging, dan biedt de provincie je ook de mogelijkheid. Zo is het ook mogelijk om als jurist de stap te maken naar teamleider, beleidsmedewerker of projectleider. Binnen onze organisatie zijn er veel verborgen juristen. Je kunt alle kanten op, dat vind ik fijn.”

“De werkdruk kan best hoog zijn, maar het is natuurlijk ook maar net hoe je ermee omgaat. Ik ben vrij perfectionistisch en daardoor niet altijd de snelste. Zolang jij maar ja blijft zeggen, blijft de organisatie werk naar je doorschuiven. Het is niet de provincie die zegt: het is wat veel, dat moet je zelf aangeven.”

Kom je het politiek-bestuurlijke aspect van de provincie tegen in je werk?

“Meestal kan ik als ambtenaar echt staan achter de dingen die wij doen, soms ook wat minder. Maar dat heeft dan te maken met een bestuurder die een andere politieke visie heeft dan ikzelf. Maar goed, ook dan, het moet toch uitgevoerd worden. Een bestuurder is wel democratisch gekozen. Dus wat ik in zo’n geval uitvoer, is misschien niet helemaal mijn visie, maar blijkbaar wel wat Nederland wil en dan kan ik daar ook heel goed mee leven.”

“Bij de provincie sta je net wat verder van de burger af dan bij een gemeente. Maar als je het vergelijkt met een ministerie, dan lijkt mij die afstand weer wat té groot; waardoor je wel dingen doet, maar het tastbare uit het oog verliest. Ik zit bij de provincie op mijn plek!”