Het Rijk heeft op 10 juni 2022 de startnotitie voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gepubliceerd. Hiermee heeft het Rijk een eerste inzicht in de opgaven voor het landelijk gebied gegeven. In de startnotitie NPLG wordt ingegaan op een vijftal hoofdopgaven voor het landelijk gebied: water en bodem, natuur, stikstof, klimaat (incl. bodemdaling) en landbouw. De in de startnotitie genoemde opgaven zijn in een aantal brieven van het Kabinet op 25 november jl. gedeeltelijk verder ingevuld en zullen de komende tijd samen met de provincies verder worden geconcretiseerd. Deze opgaven vormen de kaders voor het op te stellen Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) waarvan de 1e versie in juni 2023 gereed moet zijn. Op basis van dit gebiedsprogramma kan aanspraak worden gemaakt op de bij het Rijk beschikbare gelden voor de transitie van het landelijk gebied.
Om dit mogelijk te maken is binnen de provincie Utrecht het programma voor de gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied (GGA-LG) ingericht. Binnen het programma zijn twee teams ingericht: het team Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) en het team Beleid en Uitvoering met elk hun eigen coördinator. Een belangrijk onderdeel van de GGA-LG heeft betrekking op de vergunningverlening en handhaving. Deze werkzaamheden zijn niet in het programmateam opgenomen maar blijven onderdeel van het team Vergunningverlening Natuur (VVN) dat binnen de lijnorganisatie is gepositioneerd.
Het team GGA richt zich op een aantal hoofdopgaven (natuur, water, stikstof, klimaat en landbouw) om te komen tot een integraal pakket aan maatregelen en oplossingsrichtingen in het landelijk gebied. De verbreding van de oorspronkelijke gebiedsgerichte aanpak Stikstof naar de 5 genoemde hoofdopgaven heeft in de provincie Utrecht plaatsgevonden op basis van de ervaringen in verschillende gebiedsprocessen en zijn beslag gekregen in het door Provinciale Staten vastgestelde Handelingskader (februari 2022). In de startnotitie NPLG zijn dezelfde hoofdopgaven aan de orde. Binnen het team Beleid en Uitvoering worden alle relevante ontwikkelingen op rijks- en provinciaal niveau bijgehouden. We maken geen beleid binnen het team, maar zorgen er wel voor dat het relevante beleid op een integrale manier wordt bekeken en een plek krijgt in de gebiedsgerichte aanpak. Het beleidsteam is verantwoordelijk voor de integrale afweging en adviseert gevraagd en ongevraagd de andere pijlers uit het programma.
De gebiedsgerichte uitvoering komt steeds centraler te staan, waarbij de dynamiek in het beleidsteam en daarmee samenhangend vergunningverlening en handhaving zeker niet onderschat moet worden. Belangrijke mijlpalen in de komende periode zijn:
De totstandkoming van het UPLG en de gebiedsagenda’s vraagt een nauwe en intensieve samenwerking binnen het programmateam. Maar ook nauwe samenwerking met andere teams, (bijvoorbeeld VVN), opgaven en programma’s binnen de provincie gericht op met name natuurrealisatie, afremming van de bodemdaling, voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en de transitie in de landbouw.
Voor de gebiedsgerichte aanpak is het landelijk gebied van de provincie Utrecht opgedeeld in 9 deelgebieden met elk een eigen gebiedscoördinator. In de gebiedsgerichte aanpak wordt intensief samengewerkt met de gebiedspartijen. Dit zijn naast de medeoverheden (waterschapen en gemeenten) een groot aantal maatschappelijke organisaties (bijvoorbeeld vertegenwoordigers vanuit de agrarische sector, natuur- en milieuorganisaties). Voor de 9 deelgebieden worden gebiedsagenda’s en uitvoeringsprogramma’s opgesteld met daarin de opgaven die daar spelen, mogelijke oplossingsrichtingen, kansen die er liggen, knelpunten en randvoorwaarden. De bestuurlijke sturing op de GGA-LG is in de door GS (november 2022) vastgestelde Uitvoeringsstrategie Landelijk Gebied opgenomen.
In je rol als coördinator GGA vorm je samen met de opgavemanager (gemandateerd ambtelijk opdrachtgever), programmamanager GGA-LG en de coördinator Beleid en Uitvoering het kernteam. In het kernteam worden de grote lijnen met betrekking tot de opgave uitgezet en wordt de advisering van de verantwoordelijk portefeuillehouders voorbereid.
De aansturing van het team voor de gebiedsgerichte aanpak en de afstemming met het team Beleid & Uitvoering vragen de nodige aandacht. Daarom zoeken we een coördinator die aan de aansturing van het team (op dit moment ca. 8 medewerkers, maar zal in de loop van 2023 naar verwachting nog verder worden uitgebouwd) en de bijbehorende opgaven vorm en uitvoering kan geven.
Samen met de andere gebiedscoördinatoren in het team GGA en de coördinator GGA ben je verantwoordelijk het opstellen van de gebiedsagenda’s voor de 9 onderscheiden deelgebieden in het Utrechtse landelijk gebied. Je rapporteert rechtstreeks aan de coördinator GGA. Als coördinator GGA:
Indien noodzakelijk kan een onafhankelijke partij betrokken worden bij het opstellen van de gebiedsagenda
Uiteraard doe je dit niet alleen. Je maakt onderdeel uit van het programmateam GGA-LG. Samen met het programmateam denk je na over kansen, knelpunten, oplossingsrichtingen en strategie om zo te komen tot realisatie van de brede doelstellingen van de GGA-LG. De lijnen met het bestuur zijn kort en het gevoel dat samengewerkt wordt aan een complex, urgent en maatschappelijk belangrijk dossier werkt aanstekelijk.
Gezien de bestuurlijke context van deze opgaven zoeken wij iemand met de volgende eigenschappen:
Functie-eisen
Functie-wensen
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.
We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken.
Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm. Met oog op de geldende coronamaatregelen werken we afwisselend thuis of op één van onze locaties.
Als de regels het toelaten en als de noodzaak hoog is, ontmoeten we elkaar op kantoor. Als het voor jouw functie niet noodzakelijk is om fysiek aanwezig te zijn, is dat ook niet verplicht.
De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.
Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Jacobine Meijer, Programmamanager Aanpak Stikstof telefoon (06) 81 13 32 65 of Jan Steurrijs, opgavemanager telefoon (06) 34 17 71 14
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Silvana van Putten, adviseur werving & selectie, telefoon (06) 30 50 94 94 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl.
Ben je geïnteresseerd? Dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet!
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.
Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Vanuit het domein Landelijke Leefomgeving (LLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk, vitaal landelijk gebied en een schoon en robuust bodem- en grondwatersysteem. Onze kerntaken zijn natuur (inclusief groene vergunningverlening), landbouw, water en bodem(-sanering). Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een sterke verbinding tussen de natuur, de mensen en maatschappij, een duurzame landbouw en een robuust Natuurnetwerk. Zo zorgen we zorgen met onze teams samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven voor waterveiligheid, aanpak droogtebestrijding en drinkwatervoorziening. We versterken de leefbaarheid van het landelijk gebied door uit te gaan van de kracht van een gebied, en lokale initiatieven te ondersteunen. En geven uitvoering aan programma’s zoals Klimaatadaptatie, Bodemdaling en Agenda Vitaal Platteland.
Bij het team Projectleiders in het Landelijk gebied (PL2) ga je voor een uitvoerend programma aan de slag in een of meerdere van de deelgebieden in de provincie Utrecht. Je realiseert de ambities die gesteld zijn ten aanzien van natuur, water, landbouw, erfgoed en recreatie gericht op het landelijk gebied. Daarbij ben je bent een schakel tussen de provincie en de betrokkenen in het gebied.
Vanuit team PL2 ga je werken voor de Concernopgave Gebiedsgerichte Aanpak Landelijk Gebied (GGA-LG)