EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

Verbindende projectcommunicatieadviseur klimaat bij de provincie Utrecht

Ben jij een ervaren communicatieadviseur en gewend aan het werken in een politieke omgeving aan complexe maatschappelijke opgaven? 

De provincie Utrecht zoekt drie projectcommunicatieadviseurs die aan de slag gaan met de onderwerpen: energietransitie, klimaatadaptatie, beperking van de klimaatverandering en schoon grondwater. Ben je die bevlogen doener die verbindt en aanjaagt? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat ga je doen?

Vanuit de provincie Utrecht zorgen we met onze partners voor meer samenhang tussen alle klimaatgerelateerde opgaven en onderzoeken wij samen nieuwe kansen voor broeikasreductie, energietransitie en klimaatadaptatie. Met elkaar werken we aan een klimaatbestendige provincie met een duurzaam en betaalbaar energiesysteem voor al onze  inwoners. Onze ambitie is om zo spoedig mogelijk, uiterlijk in 2050 klimaatneutraal (CO2-neutraal) en  klimaatbestendig te zijn.

Je geeft communicatieadvies en zorgt voor de uitvoering van de communicatie bij verschillende projecten en programma’s. Je werkt goed samen met collega’s die verantwoordelijk zijn voor de inhoud en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Je coacht en stimuleert collega’s om communicatiever en omgevingsgerichter te gaan werken. Je haalt de inhoud op, gaat erover in gesprek en schrijft en/of redigeert nieuwsberichten en artikelen. Je maakt briefings voor visuals. Samen met de senior communicatieadviseur ontwikkel je de communicatiestrategie. De doelstellingen van de programma’s klimaat (adaptatie) en energietransitie raken vrijwel alle economische domeinen, sectoren en grote opgaven in zowel het stedelijk als het landelijk gebied. Je bent de spin in het web en stemt de communicatie af met adviseurs van programma’s en projecten die raakvlakken hebben met jouw projecten.

Je werkt daarnaast nauw samen met de collega’s van corporate communicatie en jullie zorgen voor goede zichtbaarheid van het werk en de resultaten. Je zet hiertoe een combinatie van middelen in, zowel online als offline.

De onderwerpen waar je aan werkt zijn:
- klimaat
Het klimaat verandert. Doordat er steeds meer broeikasgassen (voornamelijk CO2) in de lucht komen, warmt de aarde op. De gevolgen daarvan raken iedereen. Met elkaar werken we aan een klimaatbestendige provincie. Onze ambitie is om zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 2050 klimaatneutraal te zijn (CO2-neutraal). Een belangrijk onderdeel van deze concernopgave is het aanbrengen van samenhang tussen de diverse programma’s en thema’s in de organisatie die een bijdrage leveren aan een klimaatbestendige provincie. Daar willen we meer samenhang in aanbrengen met bijvoorbeeld een eenduidige communicatieboodschap.

- klimaatadaptatie
De provincie Utrecht wil in 2050 klimaatbestendig en waterveilig zijn. We nemen daarom maatregelen tegen wateroverlast, overstromingen, droogte en hitte. Dat heet klimaatadaptie: aanpassen aan het klimaat. We werken daarin samen met de waterschappen, gemeenten en andere partners in de regio.

Klimaatadaptatie biedt kansen om van Utrecht een veilige, vitale, gezonde en mooie provincie te maken. 

Belangrijk onderdeel van het programma is het verankeren van klimaatadaptatie binnen het provinciale beleid. Net zo belangrijk is de rol van de provincie bij het bevorderen van een klimaatbestendige provincie door samenwerking met regionale samenwerkingsverbanden, gemeenten, waterschappen en vele belangenorganisaties. Bewustwording stimuleren en het ondersteunen van concrete pilots en uitvoeringsprojecten behoort ook tot de kerntaken van het programma. Zie: Klimaatadaptatie: naar een klimaatbestendig Utrecht | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

Als communicatieadviseur voer je binnen het programma klimaatadaptatie ook communicatie-activiteiten uit in het kader van het LIFE-IP traject (LIFE IP NASCCELLERATE staat voor een door Nederland ingediende subsidieaanvraag in het kader van het Europese fonds LIFE IP en is gericht op het versnellen van de uitvoering van de Nationale klimaatadaptatiestrategie. De provincie Utrecht is één van de partners bij dit project).

Het grootste deel van je tijd werk je voor het Programma Klimaatadaptatie, een kleiner deel op het dossier drinkwater, maar we hanteren daarbij geen scherpe scheidslijn.

Vanwege de positionering van beide onderwerpen binnen de organisatie zul je (vooralsnog) formatief verbonden worden aan het team Water en Bodem.

- water en bodem, in het bijzonder drinkwater.
De provincie zet zich in voor voldoende schoon grondwater. De provincie heeft tot taak te zorgen dat de bronnen voor het bereiden van drinkwater beschermd zijn. Onze boodschap gaat zowel over het zorgen dat het grondwater schoon blijft als dat we bewust omgaan met de hoeveelheid water. Er ligt een duidelijke verbinding met klimaatadaptatie, met name het thema droogte.
Zie: Grondwater algemeen | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

-Energietransitie
Nieuwe energie voor Utrecht is de titel van het coalitieakkoord in de Provincie Utrecht. En dat hebben we nodig, want we staan voor een grote opgave. We willen zo spoedig mogelijk en uiterlijk in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daar hoort ook een CO2-neutrale energievoorziening bij. Vanuit het programma Energietransitie leveren we hier met 25 enthousiaste en deskundige collega’s een bijdrage aan. We richten ons op het stimuleren van energiebesparing en het mogelijk maken van duurzame opwek van energie. De aard van de opgave vraagt om een innovatieve en inclusieve aanpak. Wij willen eraan bijdragen dat iedereen mee kan doen en mee kan profiteren van de kansen die de energietransitie brengt. Zie: Energietransitie in de provincie Utrecht | provincie Utrecht (provincie-utrecht.nl)

Kerntaken:

  • Communicatieadvies op programmaniveau
  • Schrijven en redigeren van (web)teksten
  • Communicatie verzorgen bij bijeenkomsten/evenementen
  • Adviseren en uitvoeren van interne en externe communicatie over klimaat en energietransitie in afstemming met overige gerelateerde programma’s.

Wie zoeken wij?

  • Een communicatieopleiding op minimaal HBO-niveau
  • Minimaal 3 jaar ervaring met het opzetten, implementeren en uitvoeren van communicatie bij complexe integrale projecten binnen een overheidsorganisatie
  • Sensitiviteit: gevoel voor politiek bestuurlijke en organisatorische verhoudingen
  • Een uitstekende schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheid
  • Ervaring met storytelling
  • Een hands-on mentaliteit
  • Ervaring met het opzetten en onderhouden van communicatie binnen samenwerkingsverbanden en met stakeholders
  • Ervaring met community management
  • Affiniteit en/of ervaring met de onderwerpen klimaatverandering en energietransitie

Wat bieden wij?

Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder. 

We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken. 

Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm. Met oog op de geldende coronamaatregelen werken we afwisselend thuis of op één van onze locaties. Als de regels het toelaten en als de noodzaak hoog is, ontmoeten we elkaar op kantoor. Als het voor jouw functie niet noodzakelijk is om fysiek aanwezig te zijn, is dat ook niet verplicht.

De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd. 

Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou: 

  • een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar voor 32 uur per week met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;
  • een salaris van maximaal € 5.119,70 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur p.w. (schaalniveau 11); 
  • een Individuele Keuze Budget van 22,37% bovenop je maandelijkse salaris, waarvan je zelf kunt kiezen wanneer het wordt uitgekeerd; 
  • 18 vakantiedagen én een ruime ATV-regeling met max. 25,5 extra vrije dagen op basis van een fulltime dienstverband; 
  • een goede pensioenopbouw; 
  • een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- per vijf jaar; NB POB geldt alleen voor contracten van langer dan zes maanden
  • de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen via het cursusaanbod bij de UtrechtAcademie.

 

Contactinformatie

Voor meer informatie over de twee vacatures projectcommunicatieadviseur energietransitie en projectcommunicatieadviseur klimaat kun je contact opnemen met Pieter Laban, Teamleider Stedelijke Leefomgeving telefoon 06 18300587) of Marielle Zeilstra (opgavemanager 06 18300522).

Voor meer informatie over de derde vacature projectcommunicatieadviseur klimaatadaptatie )en grond/drinkwater) kun je contact opnemen met Jan Braamskamp, Teamleider Water en Bodem telefoon 06 52417284 ) of Stef Meijs Programmamanager Klimaatadaptie 06 40881417.   

De vacature communicatieadviseur Klimaatadaptatie (en water) is onderdeel van 3 posities. Voor ons domein Stedelijke Leefomgeving zoeken wij ook 2 communicatieadviseurs voor het aandachtsgebied Klimaat en Energietransitie. Deze vacatures kun je vinden onder het domein Stedelijke Leefomgeving. 

 Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Silvana van Putten, adviseur werving & selectie, bel of app via telefoonnummer (06) 30 50 94 94.

Interne kandidaten hebben voorrang op externe kandidaten.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Reageer dan uiterlijk 7 september 2022.

We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.                                                     

Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.

Wie zijn wij?

Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Vanuit het domein Landelijke Leefomgeving (LLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk, vitaal landelijk gebied en een schoon en robuust bodem- en grondwatersysteem. Onze kerntaken zijn natuur (inclusief groene vergunningverlening), landbouw, water en bodem(-sanering). Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een sterke verbinding tussen de natuur, de mensen en maatschappij, een duurzame landbouw en een robuust Natuurnetwerk. Zo zorgen we zorgen met onze teams samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven voor waterveiligheid, aanpak droogtebestrijding en drinkwatervoorziening. We versterken de leefbaarheid van het landelijk gebied door uit te gaan van de kracht van een gebied, en lokale initiatieven te ondersteunen. En geven uitvoering aan programma’s zoals Klimaatadaptatie, Bodemdaling en Agenda Vitaal Platteland.

Domeinen

Acties