Elk jaar 10.000 nieuwe woningen erbij. En dan ook nog toekomstbestendig en duurzaam. Twee enorme opgaven waar de provincie Utrecht de komende drie jaar voor staat. Het convenant Duurzaam Bouwen gaat hier een belangrijke rol in vervullen. Dit convenant gaat de belangrijkste duurzaamheidsthema’s samenbrengen, moet de regio een uniform en gemeenschappelijk kader bieden en voor de marktpartijen een gelijk speelveld creëren om kosteneffectiever en sneller de bouwopgave in te kunnen vullen. Ga jij als Junior Projectleider Duurzaam Bouwen deze uitdaging aan? Bijvoorbeeld door gemeenten te ondersteunen, marktpartijen bij elkaar te brengen, het provinciebestuur te adviseren, en innovatieve projecten en activiteiten te initiëren.
Binnen ons team ondersteun je de Sr. Projectleider regionaal convenant Duurzaam Bouwen.
Je schakelt tussen gemeenten, corporaties, waterschappen en marktpartijen. Hiermee krijg je actueel overzicht van ontwikkelingen en inzicht in kansen voor de verduurzaming van de woningbouw, zowel binnen de provincie als op landelijke schaal.
Je organiseert kennis en expertise en je zoekt naar voorbeeldprojecten om het duurzaam bouwen te stimuleren. Zo bouw je draagvlak. Samen met de partijen signaleer je knelpunten en bedenk je creatieve oplossingen om kennis te delen en duurzame nieuwbouw te stimuleren.
Uiteraard verlies je hierbij niet de maatschappelijke en financiële risico’s uit het oog. En ook het politieke belang van het provinciebestuur heb je op het netvlies bij je advisering.
Jouw werkzaamheden/verantwoordelijkheden
· Je levert inhoudelijke bijdragen aan de totstandkoming en uitvoering van het convenant Duurzaam Bouwen.
· Je stelt de projectplanning op en bewaakt deze en voert de projectadministratie.
· Je bereidt de project- en stuurgroep vergaderingen voor, je maakt het verslag en bewaakt de actiepunten.
· Je werkt aan het opzetten en uitvoeren van een implementatietraject voor diverse stakeholders waarbij inhoudelijke workshops, leerkringen, inspiratie en evaluatie centraal staat.
· Je voert, samen met de communicatie adviseur, de communicatiestrategie uit: dit varieert van het organiseren van informatiebijeenkomsten voor bestuurders en belanghebbenden in de regio tot het opstellen van nieuwsbrieven, e.d.
· Je ondersteunt de Sr. Projectleider Convenant Duurzaam Bouwen bij het opstellen van diverse beslis- en voortgangsdocumenten voor de stuurgroep, Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten.
· Je bent het aanspreekpunt en maakt verbinding met de adviseurs van lopende programma’s binnen de provinciale organisatie (Energieneutraal, Klimaatadapatie. Circulaire Samenleving, Groen groeit mee, Mobiliteit, Gezonde Leefomgeving, Biodivers)
· Je initieert en begeleidt de benodigde duurzaamheidsonderzoeken op, samen met inhoudelijk ambtelijke specialisten.
· De exacte invulling van de activiteiten kan in praktijk nog verschillen. Uiteindelijk staat het doel, de realisatie van het convenant centraal. Hoe daar te komen is een proces welke in samenspraak wordt vormgegeven, dus hier is ook zeker ruimte voor eigen inbreng en ideeën.
Jouw doel: een concrete aanpak om tot verduurzaming van de woningbouw te komen. Bijvoorbeeld door middel van kennis- en co-designsessies voor én door gemeenten – ze zitten tenslotte veelal met dezelfde vraagstukken. Jouw creatieve input is hierbij van harte welkom. Het programma Versnelling Woningbouw is gestart per 1 januari 2021. Kom je ons helpen om er een succes te maken?
· Je bent in bezit van een hbo/wo diploma, bij voorkeur in de richting van bestuurskunde, ruimtelijke ordening en/of duurzaamheid;
· Je hebt ongeveer twee jaar werkervaring, bijv. als projectmanager / consultant / beleidsmedewerker;
· Ervaring met vraagstukken binnen het ruimtelijk domein (planologie, stedenbouw, gebiedsontwikkeling) is een pré;
· Kennis van circulair en duurzaam bouwen is een pré;
· Je bent graag een spin in het web, hebt goede communicatieve skills;
· Je werkt graag in teamverband; hebt ervating in projectmatig werken
· Een goed gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen, waarbij je goed kunt omgaan met belangentegenstellingen;
· Een proactieve en zelfstartende instelling, en de durf om vraagstukken op te pakken en te vertalen in een concrete aanpak.
· De creativiteit om tot innovatieve oplossingen te komen, waarbij je risico’s (middelen, maatschappelijk, politiek) goed weet in te schatten.
· Snel kunnen schakelen van strategisch naar tactisch niveau en de vertaalslag kunnen maken naar het operationele niveau.
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.
We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken.
De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.
Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Marrit van der Schaar, Projectleider convenant Duurzaam Bouwen, telefoon 06 – 24 25 15 38.
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana Nour Eddin, adviseur werving & selectie en mobiliteit, telefoon 06 - 25 77 89 81 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl.
Ben je geïnteresseerd? Interne kandidaten kunnen t/m 28 februari 2022 reageren. Externe kandidaten kunnen t/m 7 maart 2022 reageren.
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.
Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Domein Stedelijke Leefomgeving
Vanuit het domein Stedelijke Leefomgeving (SLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk én vitaal stedelijk gebied, inclusief het uitloopgebied. Onze kerntaken zijn ruimtelijke ontwikkeling, milieu en gezond leefklimaat, duurzame economische groei, cultuur en erfgoed, binnenstedelijke vitaliteit en energietransitie. Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving. We verbinden de opgaven op het vlak van wonen, werken, natuur en recreatie met elkaar om tot kwalitatieve oplossingen te komen. Dit beleid voeren we zelf uit in programma’s zoals de Omgevingswet/visie, Nieuwe Hollandse Waterlinie, Versnelling Woningbouw, Gezonde Leefomgeving en Energietransitie.
De opgave
Onze teamnaam – Versnelling Woningbouw – zegt het al: samen met vijftien enthousiaste collega’s ga jij de woningbouw versnellen en verduurzamen. Een opgave die hoog op de politieke agenda staat. Dit doen we samen met gemeenten, corporaties en marktpartijen. Wij werken altijd samen aan de woningbouwopgave maar ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. We treden op als proactieve, gelijkwaardige partner, die durft te agenderen en partijen prikkelt om tot innovaties en nieuwe initiatieven te komen. Zo dagen we ze uit om soms net iets meer of anders te doen dan ze van plan waren of gewend zijn. Dit doen we ook met het regionaal convenant Duurzaam Bouwen. Hierin staan afspraken tussen alle partijen over toekomstbestendige nieuwbouw binnen de provincie Utrecht. Belangrijke thema’s hierbij zijn energie, klimaat, circulariteit, houtbouw, biodiversiteit, gezondheid en mobiliteit. Samen met gemeenten, corporaties en marktpartijen gaan we deze afspraken de komende jaren verder vorm geven en uitvoeren.
Daarbij ondersteunen we niet alleen met geld, maar ook met bijvoorbeeld kennisoverdracht, innovatieve denktanks en procesondersteuning op verschillende niveaus.