EmailX( voorheen Twitter)FacebookLinkedIn

Programmamanager gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied

32 - 40 uur | Schaal 14 | Jaarcontract met uitzicht op vast dienstverband

Kom jij als ervaren proces- en programmamanager onze organisatie versterken waarbij je start met het verder op- en uitbouwen van de gebiedsgerichte aanpak voor het landelijk gebied?

Wat ga je doen? 

Je stuurt samen met je collega programmamanager het programmateam Gebiedsgerichte Aanpak Landelijk Gebied aan en je werkt nauw samen met en rapporteert direct aan de opgavemanager Gebiedsgerichte Aanpak Landelijk Gebied. Als programmamanager:

  • Ben je verantwoordelijk voor de integrale uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak in het landelijk gebied. Je stuurt met name op de (politiek) bestuurlijke advisering op de 5 hoofdopgaven van het NPLG en het daarbij behorende (bestuurlijk) stakeholdermanagement. Een belangrijke basis hiervoor is de in september 2021 vastgestelde concernopdracht.
  • Organiseer en stuur je het programmateam Gebiedsgerichte Aanpak Landelijk Gebied aan. Dit doe je samen met je collega programmamanager, maar uiteindelijk draag jij de eindverantwoordelijkheid. Je wordt hierbij ondersteund door de coördinatoren van de twee teams (GGA en Beleid & Uitvoering).
  • Werk je, om te komen tot een integrale gebiedsgerichte aanpak, intensief samen met de programmamanagers en teamleiders die, vanuit de lijnorganisatie, verantwoordelijk zijn voor de beleidsmatige invulling van de hoofdopgaven water en bodem, natuur, klimaat en bodem. Voor de beleidsmatige invulling van het Stikstofbeleid voor het landelijk gebied ben je zelf verantwoordelijk. Samen met de andere programmamanagers en teamleiders kom je tot een integrale uitvoering van de gebiedsgerichte aanpak in het landelijk gebied.
  • Neem je beslissingen, enthousiasmeer en ondersteun je het programmateam en ben je een sparringpartner. Samen met het team houd je zicht op wat belangrijk is en urgent en weet daarin keuzes te maken. Het team bestaat uit zelfstandig werkende projectleiders, beleidsmedewerkers en projectmedewerkers. Jij ziet toe/zorgt dat het team intern in de provincie voldoende verbinding heeft met de relevante beleidsvelden, en extern met de partners die er toe doen.
  • Ben je verantwoordelijk voor de advisering richting het bestuur en de politiek en stel je beslisdocumenten op voor GS en PS en bereid je het (Strategisch) Portefeuilleoverleg Stikstof voor.
  • Draag je er zorg voor dat de financiële rapportages (uitgaven, verplichtingen e.d.) op orde zijn en lever je een bijdrage aan de verschillende producten uit de P&C-cyclus

Uiteraard doe je dit niet alleen. Je werkt nauw samen met de bestuurlijk opdrachtgever en de opgavemanager (gemandateerd ambtelijk opdrachtgever) en je collega programmamanager. Periodiek stem je samen met de opgavemanager af met de domeinmanager Landelijke Leefomgeving die vanuit het CMT verantwoordelijk is voor de concernopdracht. Samen met het programmateam denk je na over kansen, knelpunten, oplossingsrichtingen en strategie om zo te komen tot realisatie van de (ver)brede doelstellingen van het NPLG. De lijnen met het bestuur zijn kort en het gevoel dat samengewerkt wordt aan een complex, urgent en maatschappelijk belangrijk dossier werkt aanstekelijk.

Wie zoeken wij?

Gezien de bestuurlijke context van deze opgaven zoeken wij iemand met de volgende eigenschappen:

Functie-eisen

  • Je hebt minimaal een afgeronde HBO opleiding
  • Je hebt minimaal 10 jaar aantoonbare ervaring in een vergelijkbare rol, bestuurlijke omgeving en vorm van sturing geven
  • Je bent koersbepalend en brengt doorzettingskracht in
  • Je bent in staat complexe opgaven te doorgronden, te structureren en in behapbare en logische onderdelen tot uitvoer te brengen
  • Je bent in staat de noodzakelijke werkzaamheden te organiseren en de randvoorwaarden (in samenspraak met de opgavemanager) daarvoor te creëren
  • Je hebt een maatschappelijke kijk op opgaven en gebieden
  • Je hebt affiniteit met de opgaven die spelen in het landelijk gebied

Functie-wensen

  • Communicatief en contactueel vaardig, zowel mondeling als schriftelijk.
  • Praktisch, resultaatgericht, flexibele instelling, hands-on mentaliteit.
  • Gevoel van verantwoordelijkheid voor de eigen werkzaamheden.
  • Teamspeler, die zelfstandig taken uitvoert en waar nodig afstemming zoekt met de collega’s.
  • Politiek bestuurlijke sensitiviteit: oog voor bestuurlijke verhoudingen en de mogelijke impact.
  • Netwerkvaardig: contacten met relevante personen en organisaties leggen en onderhouden.
  • Omgevingsbewust: in het werk rekening houden met relevante ontwikkelingen.
  • Beschikt bij voorkeur over een werk gerelateerd netwerk in het landelijk gebied.

Wat bieden wij? 

Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder. 

We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken. Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm. 

De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd. 

Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou: 

  • een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar voor 32 tot 40 uur per week met uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd;   
  • een salaris van maximaal € 7.749,39 bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband van 40 uur p.w. (schaalniveau 14); 
  • een Individuele Keuze Budget van 22,37% bovenop je maandelijkse salaris, waarvan je zelf kunt kiezen wanneer het wordt uitgekeerd; Vanaf schaal 14 bedraagt het IKB 21,82% van het salaris.   
  • 18 vakantiedagen én een ruime ATV-regeling met max. 25,5 extra vrije dagen op basis van een fulltime dienstverband; 
  • een goede pensioenopbouw; 
  • een persoonlijk ontwikkelbudget van € 5.000,- per vijf jaar; NB POB geldt alleen voor contracten van langer dan zes maanden. 
  • de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen via het cursusaanbod bij de UtrechtAcademie.

                                                                                                                              

Contactinformatie

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Maaike de Wit, Teamleider PMB telefoon (06) 81 30 05 61 of Jan Steurrijs, Opgavemanager GGA-LG telefoon (06) 34 17 71 14

Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Amina Lahrouchi, adviseur werving & selectie, bel of app via telefoonnummer (06) 257 35 980.

Interne kandidaten hebben voorrang op externe kandidaten.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Reageer dan uiterlijk 27 december 2022 en externe kandidaten kunnen reageren tot en met 8 januari 2023.

We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.                                                    

Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.

Wie zijn wij?

Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.

Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.

Het domein Bestuurs- en Directieondersteuning en Opgaven (BDO) adviseert en ondersteunt het bestuur en de directie van de provincie Utrecht. Als domein kennen we een aantal kernopgaven: ondersteuning van de commissaris van de Koning bij de uitvoering van zijn rijkstaken; advisering over bestuurlijke aangelegenheden; coördinatie op de activiteiten in Europa; ondersteuning van het bestuur en management; (corporate) communicatie; en de uitvoering van interbestuurlijk toezicht. Wij denken strategisch, zijn betrouwbaar en kritisch in onze advisering en ondersteuning. Voor het aansturen van complexe opgaven leveren wij ervaren mensen.

Binnen het team Project Management Bureau (PMB) binnen BDO werk je als proces- en programmamanager aan diverse complexe opgaven en ben je flexibel inzetbaar. De eerste opdracht waarmee je aan de slag gaat is die van programmamanager voor de gebiedsgerichte aanpak voor het landelijk gebied.

Context

Het Rijk heeft op 10 juni 2022 de startnotitie voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) gepubliceerd. Hiermee heeft het Rijk een eerste inzicht in de opgaven voor het landelijk gebied gegeven. In de startnotitie NPLG wordt ingegaan op een vijftal hoofdopgaven voor het landelijk gebied: water en bodem, natuur, stikstof, klimaat (incl. bodemdaling) en landbouw. De in de startnotitie genoemde opgaven zijn in een aantal brieven van het Kabinet op 25 november jl. gedeeltelijk verder ingevuld en zullen de komende tijd samen met de provincies verder worden geconcretiseerd. Deze opgaven vormen de kaders voor het op te stellen Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) waarvan de 1e versie in juni 2023 gereed moet zijn. Op basis van dit gebiedsprogramma kan aanspraak worden gemaakt op de bij het Rijk beschikbare gelden voor transitie van het landelijk gebied.

Om dit mogelijk te maken is binnen de provincie Utrecht het programma voor de gebiedsgerichte aanpak landelijk gebied (GGA-LG) ingericht. Binnen het programma zijn twee teams ingericht: het team Gebiedsgerichte Aanpak (GGA) en het team Beleid en Uitvoering met elk hun eigen coördinator. Een belangrijk onderdeel van de GGA-LG heeft betrekking op de vergunningverlening en handhaving. Deze werkzaamheden zijn niet in het programmateam opgenomen maar blijven onderdeel van het team Vergunningverlening Natuur (VVN) dat binnen de lijnorganisatie is gepositioneerd.

Het team GGA richt zich op een aantal hoofdopgaven (natuur, water, stikstof, bodemdaling en landbouw) om te komen tot een integraal pakket aan maatregelen en oplossingsrichtingen rondom de N2000-gebieden. De verbreding van de oorspronkelijke gebiedsgerichte aanpak Stikstof naar de 5 genoemde hoofdopgaven heeft plaatsgevonden op basis van de ervaringen in verschillende gebiedsprocessen. Binnen het team Beleid en Uitvoering worden alle relevante ontwikkelingen op rijks- en provinciaal niveau bijgehouden. We maken geen beleid binnen het team, maar zorgen er wel voor dat het relevante beleid op een integrale manier wordt bekeken en een plek krijgt in de gebiedsgerichte aanpak. Het beleidsteam is verantwoordelijk voor de integrale afweging en adviseert gevraagd en ongevraagd de andere pijlers uit het programma.

De gebiedsgerichte uitvoering komt steeds centraler te staan, waarbij de dynamiek in het beleidsteam en daarmee samenhangend vergunningverlening en handhaving zeker niet onderschat moet worden. Belangrijke mijlpalen in de komende periode zijn:

  • 1e kwartaal 2023 gebiedsagenda’s per N2000-gebied
  • 1 Juli 2023 1e concept Utrechts Programma Landelijk Gebied (UPLG) indienen bij het Rijk.

De totstandkoming van het UPLG en de gebiedsagenda’s vraagt een nauwe en intensieve samenwerking binnen het programmateam. Maar ook nauwe samenwerking met andere teams, (bijvoorbeeld VVN), opgaven en programma’s binnen de provincie gericht op met name natuurrealisatie, afremming van de bodemdaling, voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en de transitie in de landbouw.

De ervaring van de afgelopen 2 jaar heeft geleerd dat de aansturing van het volledige programmateam en het vorm en uitvoering geven aan de bijbehorende (verbrede) opgave veel aandacht vraagt. Daarom is besloten dit door twee personen in te laten vullen. De focus voor het ene deel is vooral gericht op de gebiedsgerichte aanpak in relatie tot het UPLG. Voor het andere deel is de aansturing meer gericht op de overall aansturing van het gehele programma, de (politiek) bestuurlijke advisering met betrekking tot de NPLG opgaven en het (bestuurlijke) stakeholdermanagement. Voor dit deel van de aansturing van het programmateam zoeken we een programmamanager.

Acties