Voor een duurzame toekomst: verbindend, coördinerend en daadkrachtig in stikstofbeleid.
Wat ga je doen?
Je werkt bij het team Landbouw en Voedsel Natuurinclusief samen met de Senior beleidsmedewerker stikstof aan het stikstofbeleid, gericht op de agrarische sector (ammoniak) en natuurherstel in Natura2000-gebieden. Jullie coördineren, ontwikkelen en implementeren beleid voor de vergunningverlening onder de Natuurbeschermingswet en nemen maatregelen om stikstofuitstoot te reduceren, zowel provinciaal als in negen deelgebieden.
Sinds de uitspraak van de Raad van State in 2019, die de PAS onwettig verklaarde, ligt vergunningverlening grotendeels stil. Eerst moeten maatregelen voor natuurherstel geborgd zijn voordat nieuwe vergunningen verleend kunnen worden. Dit vereist samenwerking tussen provincies en het Rijk, vooral om perspectief te bieden aan PAS-melders, die al lang in onzekerheid verkeren. Je zoekt naar praktische oplossingen om in dit complexe dossier vooruitgang te boeken.
Wie zoeken wij?
Je hebt een brede blik op het stikstofbeleid en kijkt verder dan de kaders van de provincie. Je volgt de ontwikkelingen in de instrumenten en regelingen die door het Rijk en andere provincies worden geïnitieerd en benut deze kennis om je eigen beleidskeuzes te versterken. Het is essentieel voor je dat de genomen maatregelen om stikstofdepositie te reduceren juridisch standhouden, vooral in Natura 2000-gebieden. Met een scherp oog op mogelijke juridische uitdagingen draag je zorg voor een goede monitoring van de voortgang en analyseer je alternatieve, gebiedsgerichte benaderingen, ook in tijden van politieke en bestuurlijke onzekerheid.
Je hebt een duidelijke affiniteit met complexe juridische vraagstukken binnen het stikstofbeleid, zoals additionaliteit en de risico’s rond staatssteun. Jouw kracht ligt in het vertalen van deze vraagstukken naar heldere, bestuurlijke adviezen die standhouden in een dynamische politieke omgeving. Met een gedegen kennis van stikstof, strategische ontwikkelingen en relevante jurisprudentie, weet je beleid te vormen dat niet alleen pragmatisch en uitvoerbaar is, maar ook juridisch robuust.
Als verbinder werk je zowel zelfstandig als in teamverband, waarbij je goed weet wanneer en hoe je (juridische) expertise betrekt vanuit verschillende disciplines zoals vergunningverlening, natuurbeheer, landbouw en omgevingsdiensten. Je bent communicatief sterk en werkt nauw samen met collega's en partners. Ook complexe of ad-hoc vraagstukken ga je niet uit de weg. Vragen vanuit de gebieden, bestuurlijke advisering bij handhavingsverzoeken, of bezwaarprocedures rondom vergunningen neem je soepel op in je aanpak en vertaalt ze naar een toekomstbestendig beleid en een heldere aanpak voor vergunningen en legalisatie.
Je hebt een relevante HBO- of WO-opleiding succesvol afgerond en beschikt over ten minste vijf jaar aantoonbare ervaring in het werken met strategisch beleid binnen een complexe politiek-bestuurlijke omgeving. Idealiter heb je ook ervaring als beleidsmedewerker binnen een overheidsorganisatie en kennis van ecologie op landschapsniveau, modellering, vergunningverlening, toezicht en handhaving. Je bent thuis in project- en programmamanagement en hebt ruime ervaring met het coördineren van complexe processen, zowel binnen de organisatie als met externe partners.
In jouw rol ben je een communicatieve, analytische en politiek bewuste beleidsmaker die met daadkracht, flexibiliteit en een resultaatgerichte houding bijdraagt aan duurzame oplossingen voor het stikstofbeleid.
Wat bieden wij?
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.
We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken. Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm.
De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.
Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:
Contactinformatie
Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Roelof Martens, Cluster Coördinator Landbouw en Voedsel Natuurinclusief 06 185 81 090 of Hans Mertens teamleider Landbouw en Voedsel Natuurinclusief 06 270 67 823.
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Senada Kaknjo werving & Selectie via het telefoonnummer 06 248 78 672 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl
Interne kandidaten hebben voorrang op externe kandidaten.
Solliciteren
Ben je geïnteresseerd? Reageer dan uiterlijk 16 december 2024. Externe kandidaten kunnen reageren tot 16 december 2024
Het uitvoeren van een screening maakt onderdeel uit van onze procedure. Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.
Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.
Wie zijn wij?
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.
Vanuit het domein Landelijke Leefomgeving (LLO) dragen we bij aan een aantrekkelijk, vitaal landelijk gebied en een schoon en robuust bodem- en grondwatersysteem. Onze kerntaken zijn natuur (inclusief groene vergunningverlening), landbouw, water en bodem(-sanering). Samen met onze partners binnen én buiten de organisatie werken we aan een sterke verbinding tussen de natuur, de mensen en maatschappij, een duurzame landbouw en een robuust Natuurnetwerk. Zo zorgen we zorgen met onze teams samen met waterschappen en drinkwaterbedrijven voor waterveiligheid, aanpak droogtebestrijding en drinkwatervoorziening. We versterken de leefbaarheid van het landelijk gebied door uit te gaan van de kracht van een gebied, en lokale initiatieven te ondersteunen. En geven uitvoering aan programma’s zoals Klimaatadaptatie, Bodemdaling en de Gebiedsgerichte Aanpak.