Veelgestelde vragen

Is het mogelijk om op meerdere startopdrachten te solliciteren?

Ja dat kan. Je sollicitatie richt je wel specifiek op de startopdracht die je 1e voorkeur heeft. Vermeld in je sollicitatiebrief naast je 1e voorkeur ook een 2e of 3e voorkeur. De adviseurs beoordelen je cv in eerste instantie op je 1e voorkeur. Wanneer de adviseur meer aanknopingspunten ziet in je 2e of 3e voorkeur of een andere startopdracht dan worden je cv en sollicitatie meegewogen voor die procedure.

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De selectieprocedure bestaat uit verschillende stappen. Publiek Netwerk verzorgt in opdracht van de provincie Utrecht de voorselectie. Hier kunnen we al het volgende over zeggen:

 • Vóór 10 mei ontvang je bericht over je sollicitatie en of je door bent naar de volgende selectieronde;
 • 10 - 12 mei: selectie verzorgd door Publiek Netwerk;
 • 17 mei - 7 juni: gesprek met de adviseurs van Publiek Netwerk;
 • 16 - 17 juni: selectiegesprekken bij de provincie Utrecht.

Ik ben niet beschikbaar op een van de bovenstaande data. Wat nu?

De data die genoemd zijn in de tekst staan vast. We zijn wel flexibel in de dagen dat je op gesprek kunt komen bij Publiek Netwerk en je hebt eventueel keuze in de dag waarop je op het online assessment verschijnt. De selectiegesprekken bij de provincie zijn op woensdag 16 en donderdag 17 juni en afhankelijk van de traineeplek wanneer precies. Het gesprek is verplicht.

Hoe wordt er tijdens de selectieprocedure rekening gehouden met het COVID virus?

We volgen de RIVM-richtlijnen nauwkeurig. De assessments, de interviews met Publiek Netwerk en de selectiegesprekken bij de provincie vinden online plaats.

Moet ik de Nederlandse taal beheersen?

Ja, je beheerst de Nederlands taal op minimaal C1-niveau.

Ik ben nog niet afgestudeerd. Kan ik toch solliciteren?

Je kan solliciteren indien je nog niet afgestudeerd bent. Wel dien je uiterlijk 1 september 2021 je diploma op zak te hebben.

Ik heb al een aantal jaren werkervaring, mag ik dan ook solliciteren?

Je mag maximaal 2 jaar relevante werkervaring hebben om deel te mogen nemen aan ons traineeprogramma.

Hoe ziet het groepsassessment eruit?

Het groepsassessments duurt ongeveer 75 minuten en is online in een groep van 8 tot 10 kandidaten. In een spelsituatie werk je aan een aantal opdrachten. Denk daarbij aan een presentatie van jezelf en diverse samenwerkingsopdrachten om de gevraagde competenties te toetsen. De selecteurs van Publiek Netwerk observeren tijdens dit assessment.

Uit welke onderdelen bestaat het traineeprogramma?

 • Persoonlijke ontwikkeling;
 • Workshops gericht op de praktijk bij de provincie. O.a. politiek-bestuurlijke kennis en vaardigheden, projectmatig werken, omgevingsgericht werken, de omgevingswet, omgevingsgericht communiceren, inkoopprocedures, de begrotingscyclus, kennismaking met een aantal opgaven en projecten e.d.
 • Excursies: Tweede Kamer, IPO/VNG en de EU in Brussel;
 • Workshops gericht op vernieuwende werkmethoden zoals design thinking, Scrum, werken in netwerken, kennismaking met de transities, participatie e.d.;
 • Het uitvoeren van een gezamenlijk traineeproject gericht op een strategisch thema van de provincie.

Kom ik met mijn studie in aanmerking voor het traineeprogramma?

Het antwoord daarop is ja. Wij zijn op zoek naar trainees met brede en maatschappelijke interesse. Het belangrijkste is dat je hbo-of wo-afgestudeerd bent. Kijk wel per startopdracht naar de specifieke opleiding waar de voorkeur naar uit gaat, voor sommige startplekken is een specifieke studierichting een vereiste.

Er staat dat het een dienstverband fulltime is. Kan daarvan worden afgeweken?

Nee, met oog op het programma dat een combinatie is van opdrachten en ontwikkeling is een fulltime dienstverband een vaststaand gegeven.

Heb ik zicht op een vaste baan na het afronden van het traineeprogramma?

Het traineeship biedt een mooi begin voor een carrière bij de provincie Utrecht. Na afloop van het traineeprogramma en een goede beoordeling, stroom je in bij de provincie op basis van een vast dienstverband.

Heeft de provincie een diversiteitsbeleid wat betreft de aanname van trainees?

Binnen de provincie is veel aandacht voor inclusiviteit en diversiteit. Er wordt gestuurd op diversiteit en het is daarom ook ons streven om een divers team aan te stellen. Dit is echter geen criterium op basis waarvan een kandidaat voorrang krijgt; wij selecteren op talent.

Heb je een andere vraag?

Staat jouw vraag hier niet tussen? Mail dan naar trainees@publieknetwerk.nl, zij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Terug naar het traineeship

Interviews met trainees

Snel naar

 • Chantal

  Chantal vertelt over haar traineeship verkeersveiligheid. Hoe is het om als trainee bij de provincie Utrecht te werken aan dit belangrijke maatschappelijke onderwerp?
  Chantal, trainee verkeersveiligheid bij de provincie Utrecht
 • Arjen

  Arjen werkt als trainee aan het erfgoedbeleid van de provincie Utrecht. Lees meer over zijn ervaringen als trainee!
  Arjen, trainee erfgoedbeleid