Willem

Willem aan het woord

Willem werkt als projectleider aan de bescherming van erfgoed in de provincie Utrecht.

In september 2018 begon ik met veel enthousiasme aan mijn traineeship bij de provincie Utrecht. Als planoloog met een master in de richting erfgoed leek de provincie mij dé plek om aan de slag te gaan. Het schaalniveau van de provincie sprak mij aan. Enerzijds om de inhoud, tijdens mijn studie lag mijn interesse voornamelijk bij grotere landschappelijke erfgoedstructuren, anderzijds vanwege het karakter van de provincie als netwerkorganisatie.

Daarnaast sprak het trainee-deel mij enorm aan. Ik zag altijd de foto’s van clubjes jonge mensen die tegelijk hun carrière startten. Leren en werken, dat wilde ik ook!

Wat vond je van het traineeship?

Het enthousiasme dat ik aan het begin had, bleef zeker bestaan. De combinatie van een juniorfunctie (4 dagen in de week) en het traineeprogramma (elke vrijdag) was top! Bij het programma Hollandse Waterlinies ontwikkelde ik mij als junior projectleider. Ik kreeg de verantwoordelijkheid om mijn eigen projecten te draaien, maar kon met vragen altijd bij collega’s terecht. De traineedagen op vrijdag ervaarde ik elke keer weer als een cadeau. Dankzij leuke medetrainees en een interessant inhoudelijk programma kijk ik hier met veel plezier op terug, en ohja, ik heb ook nog veel geleerd!

Wat doe je nu bij de provincie?

Na het traineeship was het mijn wens om mijn combinatie van studies (erfgoed en planologie) te combineren en vond ik een functie, precies op dit raakvlak. Als projectleider bescherming binnen het programma Hollandse Waterlinies houd ik mij nu onder andere bezig met de UNESCO nominatie en de complexe planologische gevolgen die de status als werelderfgoed met zich mee brengt.

Daarnaast trek ik als projectleider een aantal projecten die bijdragen aan de fysieke bescherming van de waterlinies, waaronder een heel interessant project rondom klimaatadaptatie in de waterlinies.

Wat heb je meegenomen uit het traineeship?

Al met al heeft het tweejarige traineeship mij enorm veel gebracht. Na twee jaar was ik er helemaal klaar voor om als volwaardig projectleider aan de slag te gaan binnen deze ambtelijke organisatie. Het contact met mijn oud-medetrainees is nog steeds goed en zodra we weer naar kantoor mogen, pakken we de vrijdagmiddagborrel ook weer op.

Meer over het traineeship

Lees alle interviews