Een goed functionerende energie-infrastructuur is essentieel voor ruimtelijke ontwikkelingen in de Provincie Utrecht op het gebied van wonen, werken, mobiliteit en de energietransitie. Als provincie Utrecht werken we samen met netbeheerders, gemeenten en andere stakeholders, om de ontwikkeling van vraag- en aanbod van (duurzame) energie in goede banen te leiden.
Wat ga je doen?
Energie-infrastructuur
Beschikbaarheid van energie-infrastructuur is een belangrijke randvoorwaarde voor de energietransitie, maar ook voor de verstedelijkingsopgave en economische ontwikkeling. Door de grote toename van vraag en aanbod van elektriciteit zijn er knelpunten ontstaan in het energiesysteem. In de provincie Utrecht zijn er beperkingen voor het terugleveren en het aanleveren van elektriciteit aan het netwerk. Zowel overheden als netbeheerders hebben de behoefte uitgesproken om samen te werken aan ‘integrale programmering’ van de regionale energie-infrastructuur om daarmee knelpunten zo veel mogelijk te voorkomen. Conform afspraken tussen IPO, VNG, ministerie van EZK en Netbeheer Nederland vervullen provincies hierin een regierol.
In 2021 is er een integrale systeemstudie uitgevoerd die inzicht geeft in te verwachten vraag en aanbod en mogelijke knelpunten in het regionale energiesysteem op de lange termijn. Vervolgens is in samenwerking met de netbeheerders en de regio’s een startnotitie voor het integraal programmeren van de regionale energie-infrastructuur opgesteld. De startnotitie is een verkenning van wat integraal programmeren in het energiesysteem in kan houden en een inventarisatie van de vraagstukken en dilemma’s die daarbij spelen.
In de startnotitie worden grofweg 3 sporen onderscheiden. In spoor 1 wordt gewerkt aan een integrale programmering (PMIEK) samen met onder andere netbeheerders. In spoor 2 wordt toegewerkt naar mogelijkheden om de (ruimtelijke) procedures voor uitbreiding te versnellen en in het 3e spoor brengen we lokale initiatiefnemers bij elkaar. Voor alle drie de sporen wordt een trekker gezocht. Deze trekkers van de werksporen werken onderling nauw samen en worden aangestuurd door een procesmanager die verantwoording aflegt aan een ambtelijk opdrachtgever.
De werkzaamheden verschillen per werkspoor. Maar voor alle drie de werksporen geldt dat je een grote mate van zelfstandigheid hebt en nauw samenwerkt in een leuk team met korte lijnen. Je volgt de nationale ontwikkelingen en neemt deel aan interprovinciaal overleg. Je adviseert het bestuur van de provincie over de te maken keuzes en weet jouw advies goed te onderbouwen. Je gebruikt daarbij je kennis van de laatste ontwikkelingen rondom energie-infrastructuur . Ook ben je een volwaardig gesprekspartner op de terreinen van het (provinciaal) omgevingsbeleid, de taken en bevoegdheden van verschillende overheden én de positie van de netbeheerder.
Wie zoeken wij?
Jij bent de perfecte match voor deze functie als:
Daarnaast heb jij de volgende persoonlijke eigenschappen in huis:
Wat bieden wij?
Werken bij de provincie Utrecht betekent dat je een waardevolle bijdrage levert aan het oplossen van maatschappelijke opgaven. Deze opgaven vragen het bijeenbrengen van veel verschillende disciplines en belangen – vooral buiten, maar ook binnen de organisatie. Als medewerker vorm jij de verbindende schakel. We halen kennis op, delen onze deskundigheid en behalen met elkaar successen. Samen komen we namelijk verder.
We investeren in de ontwikkeling van onze medewerkers. Je krijgt volop de gelegenheid voor eigen initiatief en ruimte om te groeien. Wij vinden een gezonde balans tussen werk en privé belangrijk. Iedereen krijgt de kans om flexibel en naar eigen vermogen te werken. Bij de provincie Utrecht werken we hybride. Hoe dit eruit ziet geven we samen vorm.
De organisatie is in ontwikkeling. We maken een professionaliseringsslag en gaan steeds meer opgavegericht werken. Als jij het leuk vindt om het voortouw te nemen en verder mee wilt bouwen aan onze organisatie, garanderen wij jou een boeiende tijd.
Naast uitdagend werk en leuke collega’s bieden we jou:
Contactinformatie
Voor meer informatie over deze functie kun je telefonisch contact opnemen met Hans Rijnten (procesmanager netcongestie 0621124703), Marielle Zeilstra (opgavemanager 0618300522) of Pieter Laban, teammanager Projectleiders, telefoon 06-18300587 of mail pieter.laban@provincie-utrecht.nl
Voor meer informatie over de procedure kun je contact opnemen met Sana Nour Eddin, adviseur werving & selectie en mobiliteit, telefoon 06-25778981 of mail matchpoint@provincie-utrecht.nl
Solliciteren
Ben je geïnteresseerd? Externe kandidaten kunnen tot en met 9 januari 2023 reageren!
In je sollicitatiebrief kun je aangeven naar welk spoor (zie inleidende tekst) je voorkeur uitgaat.
We vinden het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om naar vermogen te werken. In het kader van de participatiewet nodigen we daarom juist ook kandidaten met een registratie in het doelgroepenregister van harte uit om naar deze functie te solliciteren.
Wij vragen van iedere nieuwe medewerker een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Integriteit komt terug in het sollicitatiegesprek.
Wie zijn wij?
Utrecht is een provincie om trots op te zijn. Gevarieerd, bruisend en met een rijke historie. Met veel verschillende levensstijlen, culturen en persoonlijke voorkeuren. Onze regio is een topregio met een innovatieve kenniseconomie.
Het is onze opgave om de aantrekkelijkheid van onze provincie te vergroten en groei zo te faciliteren dat de kwaliteit van onze ruimte behouden blijft. Samen met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en andere overheden werken het provinciebestuur en medewerkers met enthousiasme en daadkracht aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Wij willen dat iedereen in de provincie Utrecht fantastisch woont, werkt en leeft. Daarom zorgen wij voor een goede balans tussen groen en groei.